Tyskland säger nej till handelsavtalet med Kanada (CETA)?

Det blir massa förkortningar här som vanligt, en kort förklaring;
CETA – Planerat handelsavtal mellan EU och Kanada
TTIP – Planerat handelsavtal mellan EU och USA
ISDS – Investor-State Dispute Settlement

Enligt källor till nyhetsbyrån Reuters så kommer Tyskland att säga nej till det handelsavtal som EU förhandlar med Kanada (CETA). Avtalet med Kanada slutförhandlas fortfarande, trots att parterna deklarerade att de kommit överens i oktober förra året.

Det är framför allt den kontroversiella tvistlösningsmekanismen, ISDS, som får Tyskland att sätta sig på tvären. Mekanismen ingår i CETA, och har stött på enorm kritik sedan det blev känt att EU-kommissionen även planerar att ha med ISDS i handelavtalet med USA, TTIP.

Tyskland, som varit utsatt för flera uppmärksammade stämningar, bl.a. av svenska Vattenfall, har sedan tidigare tydligt deklarerat att man är kritisk till hur mekanismen används och inte vill se den i handelsavtalet med USA. Således tycks man nu, åtminstone enligt Reuters källor, vara beredda att fälla avtalet med Kanada (CETA).

Om CETA, som ligger före sin amerikanska motsvarighet TTIP i tidsplaneringen, skulle fällas skulle det utan tvekan även få direkta konsekvenser för avtalet med USA. Dock är det fullt möjligt att Tyskland kan tänka sig att acceptera CETA under förutsättning att tvistlösningsmekanismen lyfts ur avtalet. Med EU-kommissionens nyligen avslutade offentliga samråd i bakhuvudet är det fullt möjligt att en sådan kompromiss ändå nås. Frågan återstår förstås om Kanada i sin tur är beredda att köpa ett avtal utan ISDS. Den reella konsekvensen av Tysklands besked för TTIP är att det kommer bli allt svårare, så väl politiskt som rent praktiskt, för EU-kommissionen att fortsätta driva på för att inkludera mekanismen i avtalet med USA. Således kommer rimligen Tysklands motstånd mot ISDS, och i förlängningen hotet om att fälla hela avtalet med Kanada, leda till att EU-kommissionen står inför en milt sagt tuff uppgift. Det ser allt mer troligt ut att ISDS helt enkelt slopas ur TTIP.

Problemen med CETA är dock inte begränsade till endast ISDS, utan det finns stora farhågor från miljöorganisationer för exempelvis export av kanadensisk tjärsand. Jordens vänner (FOE) släppte nyligen en rapport där organisationen menar att de planerade handelsavtalen hotar EU:s rådande klimatpolitik.

Än lär inte sista ordet vara sagt. Rörande förra veckans ttip-läcka så återkommer vi med en analys så fort vädret tillåter (det är för varmt för att tänka just nu).

3 comments

 1. Ulla-Britt Stenberg

  Bra!! Förhoppningsvis blir det inget avtal med USA – Sverige och EU måste akta sig för allt samarbete med fasciststater som USA – ett avtal skulle handla om vinster o privatiseringar! Vinstintressen går före välfärd och demokrati! Tanken är att företagen skall kunna stämma stater som minskar företagens vinster! Tobaksjätten Philip Morris stämmer Australien och Uruguay för att de vill minska rökningen!
  Slovakien döms för att de ville införa en sjukhusförsäkring som var mer rättvis och minskade det privata vinstintresset!
  Blir avtalet av skulle de stenrika riskkapitalisterna kunna stämma Sverige om vi tar bort vinstintressena! KKR riskkapitalbolaget i New York som tvingats byta namn när Carema blev utskämt p g a alla
  vårdskandaler skulle alltså kunna stämma Sverige!
  Ge dem inte makten STOPPA AVTALET!!