Nya propagandavideor om TTIP med svenska handelsministern

Amerikanska handelskammaren i Sverige (AMCHAM Sweden) har gett sig in på ett samarbete med den svenska regeringen och skapat två finfina ”marknadsföringsvideor” för att enligt egen utsago öka medvetenheten om vilka fantastiska möjligheter TTIP innebär. Bland huvudorganisationens (EU) medlemmar återfinns mysiga företag som British American Tobacco, Chevron, DOW, Goldman Sachs, Time Warner, Monsanto, Pfizer, Coca Cola och Phillip Morris.

I den nästan fem minuter långa första filmen framställs TTIP som en väg ut ur den alltjämnt överskuggande finanskrisen, avtalet syftar till att ta bort handelshinder och besitter således en enorm potential.

Deltar i videon gör bland andra Sveriges handelsminister Ewa Björling, USA:s ambassadör i Sverige Mark Brzezinski samt Hans Stråberg från Transatlantic Business Council, som bland andra företräder Phillip Morris och Eli Lilly, två företag som har minst sagt uppmärksammade pågående rättsfall via Investor-State Dispute Settlements. Det är handelshinder som skall avskaffas och fantastiska ekonomiska fördelar som skall vinnas. Man passar även på att slänga in lite rörliga bilder på barnvagnar i motljus, så att vi alla skall fatta vilken framtidsgrej TTIP är.

För första gången tas faktiskt något av kritiken mot avtalet upp. I den andra videon kommenterar Hans Stråberg, som alltså indirekt företräder några av världens största företag, något av kritiken och säger att de som är oroliga behöver inte vara oroliga. ”Inga standarder kommer att sänkas”. Det lovar Stråberg, så därav ska vi tydligen sluta oroa oss. Världsnaturfonden, Greenpeace, Läkare utan gränser m.fl. som kritiserat förhandlingarna har tydligen helt fel. Enligt storföretagen.

Ewa Björling hävdar sedan att TTIP kommer att ge i genomsnitt 1700 kr per svensk och år. Och det är, enligt henne, lågt räknat. Enligt henne skulle också, som ”alla förstår”, även en liten sänkning av tullarna mellan USA och EU ge enorma summor, som kommer alla till del. Det råder närmast akademisk enighet om att så inte är fallet, från såväl från kritiker som förespråkare. De direkta handelshindren mellan EU och USA (ex tullar) är idag redan så låga att en ytterligare sänkning skulle ge marginella eller inga ekonomiska vinster, i stället beräknas ekonomiska vinster komma från avskaffandet av så kallade ”icke-tarrifära” handelshinder, vilket alltså är bestämmelser och standarder som finns, många gånger i syfte att skydda miljö eller människor.

Det verkar onekligen som om industrin, i gott samarbete med regeringen, ökar takten i sin marknadsföringsstrategi för att basunera ut fördelarna med TTIP. Om man inte visste bättre är det nästan så att man börjar tro att de känner sig lite oroliga.

Mer på ämnet; Det kommer ta ett år längre än beräknat att få klart förhandlingarna om TTIP. Det säger Sveriges handelsminister Ewa Björling idag i en kommentar till TT.

Hela Gotland , HN, SVD,

One comment

  1. Pingback: TTIP:s påstådda effekter för jobb och tillväxt ifrågasätts nu på bred front | ttippen.se