Regeringen lojal mot Bryssel – gör allt för att få igenom TTIP

Idag inleds den tredje förhandlingsrundan om TTIP i Washington. Detta har inte undgått handelsminister Ewa Björling som idag publicerar en debattartikel om TTIP i Dagens Industri.

Debattartikeln är ytterst anmärkningsvärd. Inte ett ord om den omfattande kritiken mot avtalet. Inget om bristen på öppenhet i förhandlingarna. Nej, i stället kommer nu regeringen utarbeta en strategi för att ro TTIP i hamn. Beskrivningen för hur detta skall göras är skrämmande lik den hemliga pr-strategi som läckte från ett möte EU-kommissionen hade med medlemsstaterna i november.

3 comments

 1. kgb35

  Jag tycker nog att det var ett bra inlägg. De verkar veta av en del risker med avtalet.

  Naturligtvis saknar jag tal om riskerna stör mig på de okritiska mer möjliga pengarna i plånboken. Till intet förpliktande.

  Dessutom oroar jag mig när de delegerar uppgifter till myndigheter ,vars kvalitetsnivå är ganska okänd. Egentligen skulle man kunna förutsätta att de uppfyller en bra kvalitet och gör vad de skall för landet Sverige men myndigheter i Sverige och deras kvalité på arbetet bör kontrolleras i högre grad, kontinuerligt. I mycket högre grad!

  Men när ni skriver i ett så här viktigt ämne hoppas jag att ni släpper partipolitiken, denna otäcka kvarleva av inbördes beundran och nepotism som för länge sedan borde rationaliserats bort i Svensk administration till förmån för tillfälliga sakfrågegrupperingar.

 2. Rikard

  Jag förstår inte riktigt, menar du att Björling tar upp riskerna eller inte?

  Den här bloggen drivs inte i syfte att vara ett partipolitiskt slagträ. Den drivs för att informera om TTIP utifrån ett kritiskt perspektiv mot de hemliga förhandlingarna, i enlighet med hur ACTA-bloggen drevs (acta.mpbloggar.se)

 3. kgb35

  Hej igen. Svaret försvann visst, man skall väl inte skriva på olediga stunder. Tack för att du försöker göra frågan opartipolitisk.

  Jag menade att de tar ändå upp en del risker, men alldeles för få av dem. Positivism? Sedan delegeras diverse ansvar, vilket är bra om kvaliteten på resultatet följs upp ordentligt. Men de verkar inte vara på semester. Hur var det med detta när nordstream godkändes i EU?

  Sverige sitter ju i en sax vad gäller frihandel. Vi är totalt beroende av ett fåtal stora exportbolag, inhemska marknaden är döende och en offantlig sektor lägger beslag på det mesta.

  Situationen börjar likna historien om hur universitetslärarna i Åbo fick dubblad lön 1809.