USA:s position i TTIP så hemlig att inte ens den svenska regeringen får se den

Hemlighetsmakeriet i TTIP-förhandlingarna har i veckan nått nya nivåer. Den andra förhandlingsrundan avslutades idag i Bryssel, och kröntes med ett så kallat ”stakeholdermeeting”, där representanter från civilsamhället ges väldigt generell information om vad som uppnåtts i förhandlingsrundan. Fokus i veckan har dock varit att USA, som hittills inte publicerat några positionspapper (d.v.s. dokument som visar vilket utgångsläge de har i förhandlingarna) inför förhandlingsrundorna, nu till slut fått ner något på pränt. Dessa dokument har USA dock begärt sträng sekretess kring. EU-kommissionen, som förhandlar TTIP å EU:s vägnar, har fått ta del av dokumentet men har inte fått tillåtelse att dela dem med medlemsstatera, däribland således exempelvis den svenska regeringen.

Dessa ganska spektakulära uppgifter fick vi bekräftade igår. EU-kommissionen lirkar nu dock med USA för att åtminstone få tillåtelse att lämna över valda delar av dokumenten till medlemsstaterna. Den svenska regeringen tar enligt uppgift det hela med ro, och är fast besluten om att TTIP kommer att bli ett mycket viktigt avtal som kommer att ge mängder av jobb och tillväxt, även i Sverige.

Onekligen verkar det som om hemlighetsmakeriet i det här avtalet intagit oanade proportioner. Om inte ens den svenska regeringen får ta del av det som förhandlas, hur långt bort är då inte insynen för den vanliga medborgaren, som är den som kommer att påverkas av alla de bestämmelser som avtalet kommer att innebära? Som alltid ställer vi oss frågan vad det är som är så farligt att det måste döljas för allmänheten till varje pris.

4 comments

  1. Joakim Jansson

    Som lantbrukare känns ju detta som sista spiken i kistan och moderaterna påstår att det är så gynnsamt hur kan dom veta det om det är så hemmligt men raifeldt har tidigare yttrat i media att han vill ha bort alla stöden för svenskt lantbruk men samtidigt inte göra något annat och nu förstår jag resonemanget om USA kan dumpa sitt överskott på mat i eu kommer priserna att bli så låga att bönderna i hela eu riskerar konkurs hellt underbart att ni upplyser om detta rävspel förtroendet för mp flög upp till oanade höjder när jag läser om detta…

  2. Pingback: Nu står slaget om demokratin den fria ekonomin - martenssonsmeningar.se
  3. Pingback: Så. Låt oss alla bli rasister. Ju förr desto bättre. | Peter Harold – Skrivarens blogg